Blog

Säätiön tuore vuosikirja on valmistunut

paulaharju vuosikirja 2019
Vuosikirjan kannessa komeilee 2018 ilmestyneen Tunturien yöpuolta -sarjakuvaromaanin kansikuva.

Samuli Paulaharjun Säätiön vuoden 2019 vuosikirja on julkaistu. Valmista vuosikirjaa voi ostaa säätiön verkkosivuilta. Uusimmassa vuosikirjassa käydään läpi säätiön toimintaa viimeisen neljän vuoden ajalta ja käsitellään laajasti keväällä järjestettyä säätiön 20-vuotisjuhlaseminaaria.

Samuli Paulaharjun säätiö juhlii seminaarilla – juhlapuhujana Juha Hurme

125058Kurikan kaupungin 1999 perustama Samuli Paulaharjun säätiö juhlii 20-vuotista taivaltaan juhlaseminaarilla Kurikan uudella Kampuksella sunnuntaina 14. huhtikuuta. Päivä on paitsi vaalipäivä myös Kurikassa 1875 syntyneen Samuli Paulaharjun syntymäpäivä. Juhlaseminaari tuo kurikkalaisten suuren kulttuuripersoonan työn tähän päivään teemallaan Paulaharju NYT.
Juhlapuhujaksi tulee Paulaharjun ihailijaksi tunnustautunut kirjailija-ohjaaja Juha Hurme. Hän veti muun muassa Lapin tuntureilla viisivuotisen Operaatio Paulaharjun vuosien 2014-18 elokuun loppupäivinä. Esitykset perustuivat Samuli Paulaharjun teoksen Tunturien yöpuolta tarinoihin.
Samuli Paulaharjun pojantytär, tietokirjailija Marjut Paulaharju on kirjoittanut useita teoksia Samuli Paulaharjusta ja kertoo seminaarissa nyt kiistelyistä Paulaharjun ympärillä.
Samuli Paulaharjun säätiö tuki viime vuonna ilmestyneen Tunturien yöpuolta-sarjakuvataideteoksen julkaisemista. Teos syntyi viiden Lapin luonnosta ja muinaisuskosta inspiroituneen taiteilijan halusta antaa Samuli Paulaharjun tarinoille tuore kuvallinen muoto. Teoksen synnystä kertoo taiteilija Lauri Pitkänen.
Paulaharju NYT -teeman henkeen sopien juhlassa esiintyy nuoria lukiosta (Ryskööremmi), Kankaan koulusta (kuoro), Säntin koulusta (Paulaharjun jalanjäljillä-projekti) ja yhteiskoulusta.

Samuli Paulaharjun säätiön 20-vuotisjuhlaseminaaria Paulaharju NYT vietetään 14. huhtikuuta kello 13 alkaen Kurikan Kampuksella. 20 euron pääsylipun lunastaneilla on ennen juhlaa tarjolla runsas lounas 11.30 – 13.00.

Jouko Tuomisto Samuli Paulaharjun säätiön hallintoneuvoston uudeksi puheenjohtajaksi

2018 Jouko TuomistoSamuli Paulaharjun säätiön valtuuskunta sai uuden säätiölain mukaisesti nimekseen hallintoneuvosto. Se piti syyskokouksensa Kurikassa lauantaina 4.11.2018 yhdessä säätiön hallituksen kanssa ja vahvisti Kurikan kaupungin nimeäminä edustajina hallintoneuvostoon emerituspfofessori Jouko Tuomiston Kuopiosta sekä uusina jäseninä Mari Kiviniemen ja Erkki Tukiaisen Helsingistä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittu Jouko Tuomisto on ollut säätiön toiminnassa mukana sen perustamisesta 1999 lähtien, välillä myös hallituksen puheenjohtajana.
Hallintoneuvoston varapuheenjohtajana jatkaa eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen sekä jäseninä uuden nelivuotiskauden oikeustieteiden kandidaatti Antti Iso-Koivisto, ministeri Kalevi Kivistö ja Paulaharjun suvun edustajana emeritusprofessori Petri Varsta. Kurikka-Seuraa edustavat hallintoneuvostossa Olavi Kandolin ja Leena Muurimäki sekä sukua Varstan lisäksi arkkitehti Yrjänä Vuojala. Erovuoroiset Reijo Kiskola, Pekka Laaksonen ja Riitta Pihlajamäki jättäytyivät pois säätiön toiminnasta.
Säätiön hallituksesta erovuorossa olivat puheenjohtajana kolmivuotiskauden toiminut Lauri Rinta-Kanto ja Katja Rinta-Nikkola. Molemmat valittiin jatkokaudelle. Hallitukseen kuuluvat lisäksi Hannu Alanen, Jussi Hietikko, Minna Leppinen, Pirkko Paaermaa ja Johannes Ujainen.

Hallintoneuvosto ja hallitus 3.11. by Lauri R-K

Kurikan kaupungin 1999 perustama Samuli Paulaharjun säätiö täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja järjestää Paulaharjun syntymäpäivänä 14.4.2019 juhlavuoden kunniaksi Paulaharju NYT-seminaarin Kurikan uudella Kampuksella. Juhlapuhujaksi saapuu todellinen Paulaharju-fani, kirjailija Juha Hurme, joka on toteuttanut viisivuotisen Projekti Paulaharjun Lapin tuntureilla. Projektin innoittajana on ollut Samuli Paulaharjun novellikokoelma Tunturien yöpuolta. Ensi syksyksi Hurmeelta ilmestyy Paulaharjun 10 Lappi-teosta tarkasteleva uusi kirja.
– Odotamme paljon myös Kurikan kouluissa lukuvuonna 2018-2019 toteutettavalta tämän päivän tapoja, kulttuuria ja uskomuksia tallentavalta Rintakyliä ja Larvamaita NYT-keruuprojektilta. Sen tarkoituksena on tehdä Samuli Paulaharjun elämää ja tuotantoa tutuksi lapsille ja nuorille sekä haastaa heidät keräämään tietoa ajasta, jota nyt elämme, Lauri Rinta-Kanto painottaa.
Nuoret tulevat esittelemään keruutyönsä tuloksia juhlaseminaariin.
Samuli Paulaharju syntyi 1875 Kurikassa, teki elämäntyönsä opettajana kuuromykkäinkoulussa Oulussa, keräsi kansanperinnettä ympäri Suomen ja julkaisi yhteensä 22 kirjaa, viimeisenä Kurikkaan sijoittuvan Rintakyliä ja Larvamaita, sekä sai professorin arvonimen 1943. Hän kuoli Oulussa 6. helmikuuta 1944.

Rintakylille ja Larvamaille

samulikotokylillä

Tervetuloa Samuli Paulaharjun säätiön järjestämälle tutkimusmatkalle Samuli Paulaharjun teoksen Rintakyliä ja Larvamaita,WSOY 1943, maisemiin. Opastettu kiertoajelu kirjan esittelemiin paikkoihin ja asiantuntijaluennot kirjan sisällöstä Viitalan Nuorisoseuralla lauantaina 12.5.2018.

 • 12.00 Lähtö onnikalla Kurikan torilta rintakylille ja larvamaille,
  opastus Jouko Tuomisto
 • 13.30 Viitalan Nuorisoseuralla kropsukaffeet ja musiikkia
 • 14.00 Tervetuloa, säätiön pj Lauri Rinta-Kanto
  Marjut Paulaharju: Miksi kirjan käsikirjoituksia on niin monta?
  Jouko Tuomisto: Paulaharju Kurikan kotiseutukuvaajana
  Muistelua Samulista 1940-luvulla Ala-Jyrällä
 • 16.00 Paluu onnikallaViitalasta takaisin torille

Onnikkakyyti + kropsukaffeet + ohjelma: 10 euroa
Kropsukaffeet + ohjelma: 5 euroa

Onnikkakyytiin sitova ilmoittautuminen ja 10 € maksu hengeltä:
Samuli Paulaharjun säätiön tilille: FI06 4726 0010 0798 17 tai
Lähituotepuotiin, Keskuspuistikko 17 :ssa

Lisätietoja: Pirkko Paaermaa 0500 365562

Säätiön 20-vuotisjuhlat häämöttävät

Säätiö täyttää ensi vuonna 20 vuotta ja silloin päätettiin pitää juhlaseminaari Paulaharjun syntymäpäivänä, sunnuntaina 14.4.2019. Juhlaseminaarin pääesiintyjäksi on lupautunut Finlandia-voittaja ja Paulaharjun elämäntyötä suuresti arvostava kirjailija, ohjaaja Juha Hurme. Hurmeen vetämä, Samuli Paulaharjun Tunturien yöpuolta-teoksesta inspiraationsa saanut, viisivuotinen Operaatio Paulaharju suuntautuu tämän vuoden elokuussa, nyt viidennen kerran, Halti-tunturin laelle.

Lappilaiset viisi nuorta taiteilijaa, Lauri Pitkänen, Jouko Alapartanen, Lea Kaulanen, Elsa-Maria Kaulanen ja Petri Hiltunen, ovat tekemässä samaisesta Tunturien yöpuolta-teoksesta kuvakirjaa, jonka on määrä valmistua jo tämän vuoden elokuussa. Eduskunta on myöntänyt hankkeeseen lisäbudjetissaan tuntuvan avustuksen. Kirjan kustantaa kustannusyhtiö Salakirjat.

Samuli Paulaharjun säätiön vetäjinä jatkavat Lauri Rinta-Kanto ja Reijo Kiskola

Samuli Paulaharjun säätiön valtuuskunta ja hallitus ovat pitäneet vuoden 2018 alusta alkaneiden tehtävien valintakokouksensa. Valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Arlan toimitusjohtajan pestistä vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Reijo Kiskola ja varapuheenjohtajana eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen. Molemmat ovat Kurikassa syntyneitä, mutta asuvat muualla, Kiskola Porissa ja Timonen Helsingissä.

Säätiön hallituksen puheenjohtajana aloitti kolmatta vuottaan Lauri Rinta-Kanto ja hallituksen uutena jäsenenä kurikkalainen äidinkielenopettaja Minna Leppinen sekä sihteeri-rahastonhoitajana Kärrykartanon toimitusjohtaja Tiina Kankaanpää. Hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Pirkko Paaermaa sekä muina hallituksen jäseninä Hannu Alanen, Jussi Hietikko, Katja Rinta-Nikkola ja Johannes Ujainen.

Säätiö suunnittelee vielä kevääksi Paulaharjun Rintakyliä ja larvamaita-teoksen ympärille kietoutuvaa yleisötilaisuutta, jossa esitellään myös Kurikka-Seuran hallussa oleva alkuperäinen Paulaharjun käsikirjoitus teoksesta. Paulaharjun-polun viitoitusta pyritään vielä parantamaan ja pystyttämään polun korkeimmalle kohdalle, Iso-Karhuvuoren laelle, Samuli Paulaharjusta kertova infotaulu.

Reijo Kiskola
Reijo Kiskola jatkaa säätiön valtuuskunnan puheenjohtajana.
Lauri Rinta-Kanto
Säätiön hallitusta luotsaa jatkossakin Lauri Rinta-Kanto
Marjo Timonen
Marjo Timonen pitää paikkansa valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Samuli Paulaharjun säätiölle uusi hallituksen jäsen ja sihteeri

Samuli Paulaharjun säätiön valtuuskunta ja hallitus ovat pitäneet syyskokouksensa ja valinneet vuoden 2018 alusta säätiön hallitukseen äidinkielen lehtori Minna Leppisen sekä säätiön uudeksi sihteeriksi Kiinteistö Oy Kärrykartanon toimitusjohtajan Tiina Kankaanpään. Hän on syntyjään kurikkalainen ja muutti paluumuuttajana takaisin Kurikkaan neljä vuotta sitten.

Säätiön valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Arla Suomen toimitusjohtaja Reijo Kiskola ja varapuheenjohtajana eduskunnan tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen. Molemmat ovat kurikkalaissyntyisiä. Valtuuskunnan jäsenistä pois jäi sukua edustanut Kimmo Paulaharju. Paulaharjun sukua jäivät edustamaan emeritusprofessori Petri Varsta ja arkkitehti Yrjänä Vuojala.

Säätiön hallituksen jäsenistä erovuorossa olivat fysioterapeutti Jussi Hietikko ja luokanopettaja Merja Latvala. Hietikko jatkaa hallituksessa ja Merja Latvalan tilalle valittiin Minna Leppinen, joka toimi 2000-luvun alkupuolella säätiön sihteerinä ja hallituksen jäsenenä aina vuoteen 2012. Hallituksen muut jäsenet ovat puheenjohtaja Lauri Rinta-Kanto, varapuheenjohtaja Pirkko Paaermaa sekä jäsenet Hannu Alanen, Katja Rinta-Nikkola ja Johannes Ujainen.

Rinta-Kanto jatkaa säätiön hallituksen johdossa

Samuli Paulaharjun säätiön hallituksen puheenjohtajana jatkaa vuonna 2017 Lauri Rinta-Kanto, varapuheenjohtajaksi valittiin 19. tammikuuta pidetyssä järjestäytymiskokouksessa Pirkko Paaermaa ja uutena sihteerinä aloitti Tuula Linjala.

Hallituksen muina jäseninä jatkavat Hannu Alanen, Jussi Hietikko, Merja Latvala ja Katja Rinta-Nikkola, uutena jäsenenä aloitti Johannes Ujainen.
Valtuuskunta valitsi syyskokouksessaan lokakuussa puheenjohtajaksi 2017 jatkoon Reijo Kiskolan ja varapuheenjohtajaksi Marjo Timosen.

Lauri Rinta-Kanto säätiön hallituksen puheenjohtajaksi

Samuli Paulaharjun säätiön hallitus valitsi vuosikokouksessaan 12.2. uudeksi puheenjohtajaksi kurikkalaissyntyisen linja-autoliikenteen asiantuntijan, yrittäjä Lauri Rinta-Kannon Espoosta. Varapuheenjohtajaksi valittiin näyttelijä-ohjaaja Eija-Irmeli Lahti Seinäjoelta.

Säätiön hallitukseen kuuluvat Rinta-Kannon ja Lahden lisäksi kurikkalaiset Hannu Alanen, Jussi Hietikko, Merja Latvala, Katja Rinta-Nikkola ja Heikki Rinta-Rahko. Sihteerinä ja rahastonhoitajana toimii Pirkko Paaermaa.

Hallituksen puheenjohtajana 4,5 vuotta toiminut kurikkalaissyntyinen professori Jouko Tuomisto Kuopiosta jatkaa säätiön valtuuskunnassa. Valtuuskunnan puheenjohtajaksi valittiin lokakuussa jatkoon myös kurikkalaissyntyinen toimitusjohtaja Reijo Kiskola Porista ja varapuheenjohtajaksi eduskunnan tiedotuspäällikkö Marjo Timonen Helsingistä, samoin syntyjään Kurikasta.

Luodon kirous -kirja ilmestynyt

Marjut Paulaharju on veljensä Jyri Paulaharjun kanssa toimittanut omakustannekirjan Luodon kirous. Ahti Paulaharjun topografis-asutuksellis-kansatieteellisiä tutkimuksia Hailuodossa.

Luodon kirous perustuu heidän isänsä Ahti Paulaharjun (Samulin poika) laajaan Hailuotoa käsittelevään aineistoon. Kirja valmistui elokuun puolessa välissä. Kirjan hinta on 30 euroa + postituskulut ja sen voi tilata Marjut Paulaharjulta sähköpostitse osoitteesta: marjut.paulaharju@kolumbus.fi